Close

Szülői felügyelet szoftverek

Az internet nagyszerű eszköz és óriási segítség tud lenni a mindennapokban, azonban számos veszélyt is rejt magában. Különösen veszélyeztetettek lehetnek a kisgyermekek, fiatal tinédzserek, akik ugyan manapság már valamilyen okoseszközzel nőnek fel, mégsem tudják felelősségteljesen és helyesen szűrni, illetve értékelni az egyes tartalmakat. Számos weboldal és applikáció akaratlanul is – sokszor hirdetésként – tartalmaz erőszakos, obszcén, vagy felnőtteknek szóló tartalmat. Ezekre a problémákra kínálhatnak jó megoldást az egyes szülői felügyelet szoftverek, amelyekkel a szülők számos módon korlátozni tudják gyermekeik internet- és okoseszköz használatát.

 

Az alábbiakban bemutatjuk ezen szoftverek legfontosabb funkcióit, de fontos megjegyezni, hogy nem minden szoftver rendelkezik az összes bemutatott tudáselemmel. Ugyancsak érdemes figyelembe venni, hogy bár ezek a szoftverek segítenek szabályozni a kiskorúak internetezési szokásait és egyfajta digitális védvonalként működnek, nem pótolhatják az online tapasztalatokról és veszélyekről szóló nyílt, családi beszélgetéseket.

A piacon számos ingyenes és fizetős szülői felügyelet szoftver található, illetve a legtöbb fizetős szoftver esetében ingyenes próbaidőszak igénybevételére vagy ingyenes verzió használatára is van lehetőség – sok esetben azonban korlátozott funkcionalitással. Az árakat tekintve elég nagy különbségek lehetnek (kb. 5.000-30.000Ft/év között), amit a funkciók, illetve a használható eszközök száma is befolyásol. Manapság már magyar nyelvű programból is több áll rendelkezésre, de amennyiben az angol verzióval is megelégszünk, sokkal több opcióból tudunk választani. A legtöbb szülői felügyelet szoftverben első lépésként meg kell adni a gyermek életkorát, ami alapján a program automatikusan alakítja ki a biztonsági szabályokat, ezek azonban később igény szerint testre szabhatók. A gyermek készülékére telepített alkalmazás minden esetben a szülő eszközén keresztül történik.

 

Funkcionalitást tekintve összességében általában a következőkre számíthatunk:

Webszűrés: Meghatározhatja, hogy gyermeke melyik weboldalakhoz férhet hozzá (ún. fehér lista), és melyek használatát tiltja teljesen (ún. fekete lista). Így könnyen kiszűrhetők a felnőtteknek szóló, erőszakos tartalmak. Amennyiben több gyermekének is szeretné az internet használatát szabályozni, azt személyre szabottan teheti.

 

Időkorlát beállítása: Szabályozható a képernyőidő, vagyis, hogy gyermeke mikor és mennyi időt tölthet az eszközével, illetve az egyes alkalmazásokkal. Az időkorlátot minden napra azonosan, de akár eltérően is (pl. hétvégén több használat engedélyezett) beállíthatja.

 

Alkalmazásfelügyelet: Beállíthatja, hogy gyermeke milyen alkalmazásokat tölthet le, illetve használhat. A letöltés külön szülői engedélyhez is köthető.

 

Tevékenységjelentések: Heti vagy havi tevékenységjelentéseket, statisztikákat kaphat e-mailben gyermeke összes online tevékenységéről.

 

Helymeghatározás: Az eszköz nyomon követésével ellenőrizheti gyermeke aktuális helyzetét, létrehozhat személyre szabott, biztonságosnak ítélt zónákat és riasztásokat kérhet azok elhagyásának esetére.

 

Közösségi média felügyelete: Üzenetküldés és közösségi média tevékenységek nyomon követése számos platformon (szoftvertől függően), többek között Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest, Kik, WhatsApp stb.

 

Keresésfelügyelet: Megtekintheti gyermeke böngészési előzményeit, hogy milyen szavakra, kifejezésekre keresett rá. Léteznek inkább a használat követésére fókuszáló eszközök, amelyek nem korlátozásokat vezetnek be a gyerekek eszközén, hanem az internetes tevékenységükbe való teljes betekintés által teszi ellenőrizhetővé őket (pl. Webwatcher).

 

Hozzáférési kérelem: Gyermekei üzenetet küldhetnek e-mailen vagy alkalmazáson keresztül, ha a letiltott webhelyekkel vagy a házirenddel kapcsolatosan nem értenek Önnel egyet, vagy kérhetik valamely letiltott alkalmazáshoz vagy webhelyhez való hozzáférést.

 

Azonnali zárolás: Zárolhatja gyermeke eszközét, ha kifogásolható tartalmat észlel a használatban, vagy ha a használatot szeretné csökkenteni. A szülők és a gyermekek akkor is kommunikálhatnak egymással, ha az eszközt zárolták.

 

E-mail riasztások: A szoftver automatikus riasztást küld minden alkalommal, ha a program algoritmusa potenciális veszélyt azonosított, például: internetes zaklatás, online megkörnyékezés vagy öngyilkossági szándékra utaló gondolatok, vagy ha gyermekei nem megfelelő webhelyeket vagy alkalmazásokat akarnak megnyitni, ha elhagyják a biztonsági zónájukat, továbbá sok egyéb esetben is.

 

Biztonságos keresés: Blokkolhatja gyermeke károsnak minősített kereséseit. Híváskövetés és felügyelet: Megtekintheti, hogy gyermeke kit hív a legtöbbet, és blokkolhatja a nem kívánt vagy hívóazonosító nélküli számokat, illetve meghatározhatja, ki hívhatja fel gyermekét.

 

Üzenetfelügyelet: Megtekintheti gyermeke SMS-eit és e-mailjeit. Internet szüneteltetése: Megszakíthatja gyermeke eszközén az internetkapcsolatot, pl. a tanulási időre.

 

Letöltések szabályozása: Meghatározhatja a gyermeke által letölthető tartalmak körét.

 

Akkumulátorfigyelő: Értesítést kap, ha gyermeke készülékének akkumulátor-töltöttsége alacsony.

Látható tehát, hogy az egyes szoftverek más és más funkciókkal, lehetőségekkel rendelkeznek, érdemes mindenkinek a saját igényei szerint tájékozódni a piacon. Ajánlott azt is mérlegelni, hogy milyen operációs rendszerről, hány eszközön szeretnénk a szoftvert használni. Az is korlátozhatja ugyanis egy szoftver funkcionalitását, hogy milyen operációs rendszerről használjuk azt (pl. egy funkció csak Androidról érhető el, akkor is, ha maga a szoftver használható iOS-en és Windowson is). Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy egy bizonyos életkor felett a gyermek tevékenységének ilyen jellegű megfigyelésével és szabályozásával már épp ellentétes hatást érünk el, és a szülő-gyermek közötti bizalom rovására megy a megfigyelés. Tinédzsereknél ezért inkább a nyílt kommunikáció és a családi szabályok alkotása ajánlott a biztonságos online szokások elősegítésére és ösztönzésére.